Historia Konkursu Instruktor Roku

I Konkurs Instruktor Roku został przeprowadzony 23.09.2000 r. Pomysłodawcą i głównym organizatorem był Andrzej Guszkowski, właściciel OSK „Labora” z Bełchatowa. Widząc potrzebę integracji i promowania środowiska instruktorskiego, zaprosił do współpracy osk w ramach „Klubu Dobrej Auto-Szkoły”. Ośrodki zrzeszone w tym klubie zorganizowały I Konkurs Instruktor Roku 2000 o puchar Starosty Bełchatowskiego. Bełchatowskiego konkursie wzięło udział 18 instruktorów instruktorów 10 osk. Rozegrane zostały 4 konkurencje: sprawdzian z przepisów ruchu drogowego, udzielanie I pomocy ofiarom wypadków drogowych, jazda po placu manewrowym na czas, próba Stewarda. Zwycięzcy zostali wyróżnieni nagrodami, otrzymali dyplomu i puchary. Zakończenie konkursu i wręczenie nagród odbyło się na terenie ośrodka wczasowego „Słok” w Bełchatowie.

II Konkurs Instruktor Roku 2001 o puchar Starosty Bełchatowskiego został przeprowadzony w Bełchatowie we wrześniu 2001 r. Konkurs zorganizowali Stowarzyszenie Ośrodków Szkolenia Kierowców i Instruktorów Regionu Piotrkowskiego, dyrektor WORD w Piotrkowie Tryb. i Starosta Bełchatowski. W konkursie uczestniczyło 13 zawodników z 13 szkół jazdy. Wdrożone zostały wówczas 2 nowe konkurencje: próba Sir Lancelota i wymiana koła na czas. Dwie konkurencje zostały przeprowadzone przez Akademię Bezpiecznej Jazdy z Warszawy. Konkurs został rozegrany w centrum Bełchatowa na Placu Narutowicza. W sąsiadującym parku miejskim odbywały się konkurencje dla młodzieży szkolnej propagujące bezpieczeństwo ruchu drogowego.

III Konkurs Instruktor Roku 2002 o puchar Starosty Bełchatowskiego został przeprowadzony 15.06.2002 r. w Bełchatowie. Zostało rozegranych 6 konkurencji. W konkursie brali udział instruktorzy z regionu łódzkiego, tj. ze Skierniewic, Łodzi, Sieradza i Piotrkowi Tryb. W konkursie tym szczególną uwagę zwrócono na pierwszą pomoc ofiarom wypadków drogowych.

IV Konkurs Instruktor Roku 2003 odbył się 24.05.2003 r. Był to konkurs ogólnopolski. W konkursie wzięło udział 20 instruktorów instruktorów całego kraju. Wówczas zrodziła się myśl zorganizowania konkursu międzynarodowego.

V Konkurs Instruktor Roku 2004 został rozegrany w dniach 21-22.05.2004 r. w Bełchatowie. Konkurs miał charakter międzynarodowy. Rozegrano 5 konkurencji (wprowadzono nową konkurencję – jazda do tyłu z zasłoniętą tylną szybą). Przy okazji konkursu zorganizowano seminarium na temat ruchu drogowego oraz wycieczkę po Bełchatowskim okręgu Przemysłowym. W tych dniach zaszczycili nas obecnością przedstawiciele MI, KRBRD, ITS, KG Policji, firm wydawniczych Imane, Winfor i Gwiazda.

Odbyły się dodatkowo imprezy towarzyszące: prezentacja samochodów przez dilerów z województwa łódzkiego, punkt informacyjny na temat zmian w przepisach ruchu drogowego, punkt bezpłatnego pomiaru poziomu cukru, cholesterolu i ciśnienia, nauka udzielania pierwszej pomocy, pokaz ratownictwa drogowego KP Straży Pożarnej, miasteczko ruchu drogowego (możliwość uzyskania karty rowerowej), konkurs piosenki o bezpieczeństwie ruchu drogowego.

W latach 2001-2004 organizatorami konkursu byli: Stowarzyszenie Ośrodków Szkolenia Kierowców i Instruktorów Regionu Piotrkowskiego, WORD w Piotrkowie Tryb. i Starosta Bełchatowski. W listopadzie 2004 r. postanowiliśmy przekazać prawa do organizacji konkursu Polskiej Federacji Stowarzyszeń Szkół Kierowców. Dlatego też VI Konkurs Instruktor Roku 2005 odbył się w Krakowie. W organizację tego konkursu włączyły się władze rządowe i samorządowe województwa małopolskiego, Małopolski Ośrodek Ruchu Drogowego, GM Polska. Konkurs rozgrywany był pod patronatem Ministra Transportu i o puchar Ministra Transportu. W tym czasie zostało również zorganizowane seminarium na temat brd. Referaty wygłosili profesor Tracz z Politechniki Krakowskiej i Andrzej Grzegorczyk dyrektor Sekretariatu Krajowej Rady BRD.

W latach 2006-2008 (VII-IX) Konkurs Instruktor Roku odbywał się w Warszawie. Organizatorami byli Polska Federacja Stowarzyszeń Szkół Kierowców, Stowarzyszenie OSK w Warszawie i WORD w Warszawie. Nad każdym z warszawskich konkursów rozgrywanych na płycie lotniska na Bemowie patronat objął Minister Infrastruktury. Dla najlepszego instruktora puchar ufundował również Minister Infrastruktury. Fundatorzy nagród i wspierający warszawski konkurs: Ministerstwo Infrastruktury, Krajowa Rada BRD, Instytut Transportu Samochodowego, WORD Warszawa, WORD Radom, WORD Piotrków Tryb., General Motors Polska, Toyota Polska, Grupa Image, ZG PZMot, tygodnik Motor, wydawnictwo Credo, wydawnictwo Gwiazda, Krajowe Stowarzyszenie Egzaminatorów, Stowarzyszenie Dyrektorów WORD, ksiądz Marian Midura, Polska Izba Gospodarcza OSK, Stowarzyszenie Psychologów, Urząd Marszałkowski w Warszawie, Man Star Trucks, Auto Świat i inni.

Zwycięzcy Konkursów Instruktor Roku:

2000: Adam Kaczmarek i Robert Spała – Tomaszów Maz.

2001: Adam Kaczmarek – Tomaszów Maz.

2002: Adam Kaczmarek – Tomaszów Maz.

2003: Zbigniew Hyży – Bełchatów

2004: MarcinBiela – Kraków